sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Hyvää ompuista

Viikonloppuna tehtiin äidin kanssa omenapiirakka ja -kaurapaistos sekä -sose.
Kuvia ei tullut otettua, mutta ohjeet päätin kirjoittaa ylös.

Omenapiirakka

3 munaa
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1½ dl kermaa tai kermaviiliä
150 g margariinia
(maitorahkaa)
omenoita
kanelia ja sokeria

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi.
Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin.
Varovasti sähkövatkaimella sekoittaen lisätään vuorotellen sulatettua rasvaa, kermaa tai kermaviiliä sekä jauhoseos.
Taikina kaadetaan pellille, joka on vuorattu kaksinkertaisella leivinpaperilla (pohja palaa helposti).
Halutessaan voi päälle levitellä rahkaa. Se ei ole ihan helppoa, koska kyseessä ei ole murotaikinapohja.
Sitten kaiken kukkuraksi vielä viipaloidut omenat, joiden päälle ripotellaan sokeria ja kanelia.
200 asteiseen uuniin 30-45min.

(Kuva: Myllynparas)
Omenakaurapaistos
100 g sulatettua margariinia
1 dl sokeria
3 dl kaurahiutaleita
1 tl vanilijasokeria

Kaikki kauraseoksen aineet sekoitetaan keskenään. Vuoka voidellaan ja täytetään omenalohkoilla niin paljon kuin tykkää. Seos kaadetaan päälle. Paistosta pidetään 225 asteessa niin kauan kunnes se saa vähän väriä. Nautiskellaan vanilijakastikkeen kera.

Ohjetta tähän katsoin Hellapoliisilta. Tuli luettua niin nopeasti, että kanelin ja fariinisokerin ripotteleminen omenille unohtui, mutta oikeastaan hyvä niin! Aiemmin olen pilannut omenakaurapaistokseni siten, että sokeri rouskuu hampaissa. Nyt tästä tuli näin juuri täydellinen.

Omenasose on helppo tehdä ja ohje löytyy esim. Hesarin Ruoka-sivuilta.

3 kommenttia: